Кабінет міністрів України підтримав ухвалу, що змінює правила перевезення дітей у транспорті. Тепер без автокрісла можна перевозити дітей, яким ще не виповнилося 12 років, але за умови достатнього зросту.

Про це йдеться на сайті уряду.

Так, раніше у спеціальному автокріслі треба було перевозити дітей, яким не виповнилося 12 років або чиє зростання менше 145 сантиметрів. Наразі віковий кордон скасували. Однак це правило не поширюється на автомобілі екстрених служб та автобуси, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення.

Крім того, уряд дозволив перевозити дітей до 3 років на передньому сидінні автомобіля — але лише за наявності утримувальних систем, які встановлюють проти спрямування руху. Також необхідно обов'язково вимикати передню подушку безпеки.

Також уряд уточнив, яким критеріям має відповідати дитяче автокрісло. Так, дитяча утримуюча система - це пристрій, який здатний утримувати дитину в сидячому або похилому положенні. У разі зіткнення або різкого гальмування автомобіля воно зменшує небезпеку травмування дитини шляхом обмеження рухливості тіла.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Верховна Рада запровадила штрафи за перевезення дітей без автокрісел. За перевезення дітей без автокрісла водія вирішили штрафувати на 30 неоподатковуваних мінімумів – 510 гривень. За повторне порушення призначили штраф у 50 неоподатковуваних мінімумів – 850 гривень.